De vastgoedsector maakte het afgelopen jaar kennis met Dapple. Dapple, wat bestaat uit een jong team, heeft grootse plannen voor de vastgoedsector en is vastberaden om de sector in beweging te brengen voor een duurzame (circulaire) economie. Ze vierden vorige maand hun eerste verjaardagsfeestje en proostte op het nieuwe jaar. Maar van waaruit is Dapple ontstaan en wat zijn hun plannen?
Het verschil kunnen maken
Dapple is in 2019 opgericht door Marlijn Noorlander en Jacques van der Krogt. Dat bloed kruipt waar het niet kan gaan zie je ook hier. Beide waren werkzaam op dat moment in de installatiesector en hadden een leuke en uitdagende job. Maar toch begon het willen ondernemen te kriebelen: het verschil kunnen maken en iets betekenen voor de maatschappij. Niet gek als je allebei uit een ondernemersfamilie komt.
Jacques: “Mijn opa was ondernemer en op jonge leeftijd ging ik al vaak met hem mee. Van fruitwinkels tot groentezaken, noem het maar op. Hij deed het allemaal. Als er maar handel in zat. Hij heeft mij niet alleen het ‘vak’ ondernemen geleerd, maar ook te leren denken als een ondernemer. En dat is toch vaak iets anders!”
Niet meer de andere kant op kijken en in actie komen
De ontwikkelingen op het gebied van technologie zijn de afgelopen jaren in een stroomversnelling gekomen en is soms bijna niet bij te benen. Dat deze ontwikkelingen impact gaan hebben op de vastgoed-, bouw- en installatiesector, daar zijn Marlijn en Jacques van overtuigd. Daarnaast vinden zij dat je niet meer de andere kant op kan kijken als het gaat om de aanhoudende klimaatveranderingen.
Marlijn: “Ik vind het bizar dat we met een groot gedeelte van de mensen achterover blijven leunen en die ene wereld die we hebben stukje voor stukje kapot maken. Je ziet het gewoon gebeuren. Je ziet de verschrikkelijke bosbranden in Australië. Je voelt de klimaatverandering ook hier in Nederland met de extreme weersomstandigheden. En toch blijven we nog te veel op dezelfde wijze doorgaan. Dat kan anno 2020 toch gewoon niet meer?!”
Stilzitten en toekijken zit er voor beiden niet in. Dus kwamen zij in actie door technologie te omarmen en in te zetten voor een duurzame (circulaire) economie. De gebouwde omgeving moest duurzamer. 73% van de gebouwen functioneert niet naar ontwerp en dit brengt onnodig veel faalkosten en energieverspilling met zich mee. Daarnaast is er van gebouwen al heel veel data beschikbaar, maar wordt niet gebruikt. Data die nu in allerlei verschillende databronnen staan (denk aan een energiemeter, slimme sensor of een ERP-systeem zoals SAP, maar ook Excel bestanden). Opgedane kennis, ervaring en de inzet van technologie zorgde voor dé oplossing om de duurzame omgeving te verduurzamen en de vastgoedsector in beweging te brengen voor een duurzame (circulaire) economie.
Was de sector klaar voor disruptie en verduurzaming?
Ja, dat dachten zij… Marlijn: “Oh man wat viel dat even tegen hé Jacques?!” Jacques: “Ja, dat viel wel even tegen. Wat hadden wij ons daar flink in vergist. Wij dachten dat de vastgoedsector klaar was voor disruptie en voor verduurzamen. Er werd namelijk al zoveel over gesproken door de grote vastgoedpartijen en nieuwe initiatieven werden opgezet. Zo moet de gebouwde omgeving in 2050 Parisproof zijn. Dat betekent dat gebouwen verplicht energieneutraal moeten zijn. Maar dat viel toch even tegen.”
De integratie tussen bestaande vastgoedactiviteiten en technologie ging minder snel dan verwacht. Jacques: “We willen nog steeds de vastgoedsector in beweging brengen voor die duurzame (circulaire) economie. En door de coronacrisis geloven we des te meer dat we dat ook kunnen! Ondernemen is bijsturen, zeker als startende ondernemers. Dus we zijn terug naar de basis gegaan, naar de visie, de kracht van ons team en onze WHY: “Elke dag het verschil willen maken en onszelf blijven uitdagen met als doel een duurzame economie.”
Een duurzame economie met circulair vastgoed, daarin daagt het team van Dapple zich iedere dag uit om te helpen en het verschil te maken. Zij laten hun creativiteit graag spreken en vertalen het naar een concrete, eigentijdse en een resultaatgerichte aanpak.
Hoe dan?
Door te inspireren én het leveren van circulair value management met behulp van moderne technologie. Zo werken wij samen efficiënt en effectief aan een duurzame toekomst met een groene gebouwde omgeving, nieuwe verdienmodellen en hogere duurzame marges.
Door kennis en ervaring te verbinden helpen zij de vastgoedsector op korte termijn om vraagstukken en uitdagingen te koppelen aan een duurzame economie met circulair vastgoed. Andere diensten die zij leveren zijn het ondersteunen van bedrijven en organisaties met inspiratiesessies, trainingen en workshops op maat. Zo zorgen zij er samen voor dat jouw bedrijf en/of organisatie een stap dichter bij die duurzame economie komt op een creatieve manier!
Durf jij de stap te zetten naar een duurzame economie met circulair vastgoed?
Connect met Marlijn en Jacques via LinkedIn. Zij komen graag met jou in contact!

Jacques en Marlijn zijn twee enthousiaste en gedreven ondernemers die hun strepen verdiend hebben in de installatiesector. Jacques heeft zich de afgelopen 20 jaar gespecialiseerd op het gebied van duurzaam beheer en onderhoud. Daarnaast heeft hij zijn MBA afgerond op het onderwerp: ‘Internet of Things: hoe zal IoT het marktsegment van vastgoed-, bouw- en installatiesector beïnvloeden”. Met zijn fascinatie voor technologie maakt Jacques de verbinding tussen strategische doelstellingen van een organisatie die op een duurzame en circulaire wijze wil opereren in een digitaal tijdperk. Marlijn is zich door haar Bachelor Commerciële Economie gaan ontwikkelen op het gebied van de customer- en employees experience. De laatste jaren heeft zij zich gespecialiseerd in value management: Hoe kun jij als organisatie niet alleen waarde toevoegen voor je klant, maar ook voor de klant van je klant. Jacques en Marlijn geloven in de overgang naar een circulaire economie en zijn zo gek om te denken dat zij met hun passie en kennis een verschil kunnen maken!
Source: Dapple